λογοτεχνικό μπούμερανγκ ::

Διά της παρούσης εισηγούμεθα μέσον λογοτεχνικόν νεώτερον, όπερ επονομαζόμενον και λογοτεχνικό μπούμερανγκ.

Σπανιότερα, βέβαια, μας συνδέει κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα του πρωινού καφέ, της μεσημεριανής σαλάτας, της καθημερινής καληνύχτας – που αν δεν την πεις, ως είθισται, δεν είσαι ερωτευμένος. Ευτυχία! Ευ-λογία! Ευ-λαλία κι ευ-γραφία, βεβαίως! Εύ-θραυστή, ωστόσο…

Συμβαίνει και στα καλύτερα πνεύματα: Η διαφορετική ανάγνωση εμφανίζεται ως η συχνότερη απειλή για τη σχέση που βασίζει την επιτυχία της στην ευ-γραφία. Όσοι οι αναγνώστες, τόσες και οι ερμηνείες. Κι εκεί ακριβώς αναμένεται να συμβεί η ενδεχόμενη παρεξήγησις, μεταξύ των δυο συγγραφέων – συν-αναγνωστών – συν-εραστών, όπως ακριβώς θα ανεμένετο σε κάθε συμβατική – φευ! – σχέση που σέβεται τον εαυτό της. Έτσι κλονίζεται η αντισυμβατότης και ταράζονται τα πνευματικώς ήδη ταραγμένα νερά της κατά τα άλλα αντισυμβατικής σχέσης που επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε παραπάνω!

Αμέσως μετά το δυσμενές φαινόμενο της ετεραναγνωσίας, παρατηρείται, συνήθως, ύφεση στην έμπνευση της μιας πλευράς και η άπελπις προσπάθεια της ετέρας πλευράς για επαναφορά της πνευματικής λειτουργίας στο σύνηθες επίπεδο ζενίθ, πολύ σύντομα θα παύσει, αποδεχόμενη έναν κάποιου είδους κορεσμό – εφιαλτικό ενδεχόμενο. Ακολουθούν μερικά μηνύματα περιορισμένης και οπωσδήποτε αμφιβόλου λογοτεχνικής δεινότητας, χωρίς ωστόσο να στερούνται επιτηδευμένων υφολογικών επιλογών που ενισχύονται από τα ευφάνταστα σχήματα λόγου, επιλεγμένα επ’ αυτού, προκειμένου να περιγράψουν σε περισσότερες παραγράφους – σελίδες, συνημμένα, ενίοτε και πολυμεσικά μηνύματα – το λιτό κι απέριττο μήνυμα που συνοψίζεται από τον μέσο συντάκτη ως εξής: Με πιέζεις.

Έπειτα ζητείται κανονικά μια παύση. Κι ως γνωστόν, η πάψις μιλάει. Κι επειδή η πάψις μιλάει, οι δυο πλευρές αναλώνονται σε σκέψεις ίδιες μεν, διαφορετικά διατυπωμένες δε. Ποτέ ομως κοινοποιούμενες. Η πλευρά που επέβαλε διακριτικά πλην καταναγκαστικά την παύση θα επανέλθει σχεδόν άμεσα για λόγους «πρακτικής ανάγκης», κοινώς ασίγαστου πνευματικού πόθου. Η ετέρα πλευρά θα επανέλθει διστακτικά και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, εισάγοντας όμως όρους συμβατικής κοινωνικής συμπεριφοράς, όπως: Τι νέα; [Ω, συγγρα-φεύ!]

Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων βρίσκει εφαρμογή υπό προϋποθέσεις ακόμη και στα έμβια όντα. Ο ενεργός εγκέφαλος, ο έχων γευτεί τη γλύκα της πένας του, ωστόσο, αρνείται πεισματικά την επαναφορά σε επίπεδο tabula rasa. Αν, δε, επιτευχθεί, οποία λύτρωσις!

Έπειτα, ένα κρασί με ήχους τζαζ – δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο γραφικό από τους αντιστοίχως γραφικούς μας σταρς! – και μία μπίρα αργότερα, θα τους κάνει να νιώσουν ακόμη πιο συμβατικοί, συμβιβασμένοι κι ασφαλείς στην ελαφρότητα που υποκρίνονται με χαριτωμένα γελάκια που κρύβουν την αμηχανία τους. Η μια πλευρά ανακαλεί μια φράση των πάλαι ποτέ εξομολογητικών μηνυμάτων κι η άλλη απαντά με μια αντίστοιχη. Η λεπτομερής ανάκληση πρότερων ιδίων διατυπώσεων προκαλεί κι επιτείνει, παράλληλα, την ένταση που εξέλειψε – πιο ελαφρά αυτή τη φορά, ωστόσο πάντα μυστηριώδη και συνενοχική, παρότι ανά στιγμές εξαναγκασμένη. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου εντοπίζεται το λογοτεχνικό μπούμερανγκ σαν εγγύηση για την ποθητή επαναφορά.

Με τον καιρό η γλαφυρότητα κι ενάργεια στη συν-έκφραση αποκαθίσταται. Η επινενοημένη πίεση απέρχεται και ο πνευματικός οίστρος επανέρχεται σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Βασικό συστατικό επιτυχίας η συν-ενοχή: ηδονική διαστροφή που αποζητάς τις μέρες που πολιορκείσαι απ’ το: Τι νέα; Πόσο πιο αισθησιακή η απάντηση: Δεν στάζει ούτε λέξη.

Γράψε…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow histoires_μinimales on WordPress.com
Αρέσει σε %d bloggers: