απώλεια :: κάνει θόρυβο

[η απώλεια θα μπορούσε να ‘ναι κούνια μας]

Αν ήσουν σε θέση να αντιληθφείς τις πραγματικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει η απώλεια, τότε ίσως δεν γκρίνιαζες πια που είναι Κυριακή και ξέμεινες από γάλα και μπισκότα για το πρωινό σου. Ίσως δεν σε ένοιαζε πια που σου λείπει ένα μπλε παντελόνι να συνδυάσεις με το καινούργιο σου σακάκι. Και σίγουρα δεν θα σου έλειπε το τηλεφώνημα του Χ που αργεί εδώ και καιρό… Θα ήσουν τότε σε θέση να αναλογιστείς την ευθύνη που φέρεις σε κάθε απώλεια, όχι για το γεγονός το ίδιο, αλλά για τον τρόπο που το βιώνεις. Πολύ απλά ξέχασες ή δεν πρόλαβες να πας στο σούπερ-μάρκετ. Δεν πειράζει – την επόμενη φορά θα είσαι πιο προνοητικός. Όσο για ένα μπλε παντελόνι, δεν έγινε και κάτι, έχεις όλον τον καιρό μπροστά σου να το ψάξεις και κάτι θα βρεις – σκέψου εντωμεταξύ μήπως ταιριάζει και κάποιο άλλο χρώμα που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου. Εντάξει, για το τηλεφώνημα του Χ ουδέν σχόλιον – πάντα τέτοιοι να είναι οι προβληματισμοί σου!

Τι γίνεται με την απώλεια της οποίας είσαι ο ηθικός αυτουργός; Ενδεχομένως να ήταν ενδόμυχη ανάγκη σου η όποια αποκόλληση, όμως απώλεια δεν είναι απλώς το να χάνεις – ενίοτε και να απαλλάσσεσαι από – κάτι. Με την απώλεια νοείται ένα ολόκληρο σύστημα σημείων, ένας Λόγος, που δεν μπορεί να περιοριστεί απλώς και μόνον στο οπωσδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλεί μια έλλειψη – τυχαία ή μη.

Απώλεια σημαίνει και τύψεις. Και κάνουν θόρυβο οι τύψεις. Και γεννούν φόβο δι’αυτών και προ αυτών. Αυτό (να) σε τρομάζει στην απώλεια, την όποια.

Αν ήσουν σε θέση να αντιληφθείς τις πραγματικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει η απώλεια, θα σου φαίνονταν όλα τόσο μικρά. Όμως πάντα εκ των υστέρων θα διαπιστώνεις το δικό σου «λίγο». Αν είχες πάει νωρίτερα στο σούπερ-μάρκετ, αν είχες ψάξει το παντελόνι μαζί με το σακάκι, αν είχες τηλεφωνήσει εσύ νωρίτερα στον Χ… Και κάπου εδώ, να σου συστήσω τον Εγωισμό. Ωραίος νεαρός, ο επί χρόνια καλύτερος φίλος σου και πιστός σου σύμβουλος. Ωπ! Γεια σου, Αδιαφορία! Κι από εδώ η φίλη του Εγωισμού. Πόσο ταιριαστό ζευγάρι… Και πόσο όμορφη παρέα οι τρεις σας! Απορώ συχνά πώς και δεν τα βρήκατε ποτέ με τον ΧρόνοΒρίσκετε πάντα χρόνο οι τρεις σας, όμως γιατί αποφεύγετε έτσι τον τέταρτο; Θυμώνει…

Η απώλεια μπορεί να σου δίνει η ίδια την ευκαιρία να συμφιλιωθείς μαζί της. Πόσο ανακουφιστικό! Να έχεις το περιθώριο να ανακαλέσεις ή και να προλάβεις τις συνέπειες της ολοκλήρωσης του Λόγου. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμη και την Κυριακή μερικά ανοιχτά μινι-μάρκετ. Πόσο τυχερός που θα βρεις τα μπισκότα σου! Φαντάσου όμως, την ίδια στιγμή που βιώνεις αυτή την απώλεια των ξε-χα(σ)μένων μπισκότων της Κυριακής, να πληροφορηθείς ότι… κλείνουν μιας διά παντός όλα τα σούπερ-μάρκετ του κόσμου όλου! Τι κάνεις τότε;

20140405_155956Βρες, σε παρακαλώ, το θάρρος να συμφιλιωθείς με τους φόβους σου, να αποταχθείς του εγωισμού σου, δείχνοντας ενδιαφέρον, και να προλάβεις την απώλεια. Κυρίως βρες τα μες τον Χρόνο! Είναι ο πιο σημαντικός και σημαίνων φίλος σου – πριν τον απαρνηθείς και γίνει εχθρός σου – ικανός να καταδικάζει ή και να προλαμβάνει – αν το θες – καταστάσεις…. Βρες τον χρόνο να κάνεις τώρα κάτι που ίσως αργότερα θα ήθελες να μην είχες αναβάλει, να μην είχες αποφύγει, να μην είχες φοβηθεί. Προσπάθησε τώρα, ώστε μη χρειάζεται αργότερα να χύνονται οι σκέψεις σου σε λιμνάζουσες λευκές σελίδες που παραμένουν λευκές.

Αν δεν είχες φοβηθεί, αν είχες ενδιαφερθεί, θα έβρισκες τελικά και τον Χρόνο. Ακόμη κι αν το σούπερ-μάρκετ ή τα μάτια της παρέμεναν κλειστά, θα είχες φροντίσει εκ των προτέρων να έχεις μπισκότα στο ντουλάπι, θα είχες προλάβει να της πεις να μη φοβάται, τουλάχιστον, εκείνη. Μείνε τώρα να ψάχνεις τα μπισκότα σου και να ξορκίζεις σε κάθε απώλεια τα ξεχασμένα λόγια, τις χαμένες αγκαλιές και τις τρομαγμένες συγγνώμες. Κι αν το τηλέφωνό σου δεν χτυπά, μην σε αγχώνει. Εσύ το έκλεισες ή ίσως και να ξέχασες να το ανοίξεις.

[σπουδή σε δυο κουβέντες που απωλέσαμε]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow histoires_μinimales on WordPress.com
Αρέσει σε %d bloggers: